Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Billedserier
Hent Adobe Flash player
I form til livet
Der var fart over feltet på SeniorHøjskolen, da 26 aktive kursister deltog i kurset "I form til livet". Traveture langs Vesterhavet, ved Limfjordens Bakker og Bølger samt i Klosterheden Plantage, hvor der blev kigget efter bæverhytter, dæmninger og fældede træer. Der var også vandmotion, spinning og fysiske øvelser på programmet, så pulsen kom op og musklerne sat på overarbejde. Masser af latter - men også en mere alvorlig snak omkring livsovergange, livskraft og livsmod, når livet udfordrer.

Jysk landluft i litteraturen - Det folkelige gennembrud - kursus 19A


Blæsten gik ikke bare frisk over Limfjordens vande. Nej, der var storm fra vest! Omkring år 1900 hævede en flok forfattere, forankret i den Jyske muld, stemmen og talte hovedstads-kulturen imod.

De følte sig overset, var indignerede - som de land- og naturelskende mennesker, de var, følte de sig tromlet ned af den manglende respekt for landområderne. I tiden var skellet mellem land og by markant.

Der var to poler, nemlig centrum og periferi - hvor centrum og København var i fokus til trods for, at langt størstedelen af befolkningen boede og levede på landet. Derfor skulle der sparkes Jysk landluft ind i litteraturen og i den kulturelle samtale. På samme måde som man sparkede dørene ind til de beklumrede karlekamre.

Det blev en sprængfyldt tid, og "kulturen på parnasset" blev stærkt provokeret. For hvad skulle man dog med billeder af "ko-røve i malerkunsten"?

Kurset tager udgangspunkt i den historiske tid, år 1900, hvor forfattere som Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Marie Bregendahl og Johannes V. Jensen sætter litteratur fra en geografisk yderkant i centrum.

Vi vil gennem foredrag, fortællinger og ekskursioner til forfatternes særlige steder komme tæt på både forfatterne og tidens nybrud.

Ekskursioner
· Gjellerodde og Thøger Larsens Lemvig
· Farsø
· Salling - Aakjær, Fly og Jenle

Foredragsholdere
Anne-Marie Mai, professor og forfatter
Johannes Nørregaard Frandsen, foredragsholder og kulturformidler

Kursusleder
Lise Rokkjær
Tilknyttet fil:    Program - kursus 19A (1223 Kb)
Seniorhøjskolen Nørre Nissum  |   Degneparken 22, Nørre Nissum  |   7620  Lemvig  |   97 89 10 11  |   kontor@seniorhoejskolen.dk